Havuz Yaptırmak ve Havuz Ücretleri

Yeterince büyük bir bahçesi olan hemen herkes bahçesinde güzel bir havuzun hayalini kurar. Havuz yaptırmak öyle çok büyük bir sorun değildir işin açıkçası. Günümüzde, özellikle de büyük şehirlerde bu işin altından hakkıyla kalkabilen pek çok irili ufaklı firma mevcut. Üstelik bu konuda çok yüksek bir işçilik ücreti de istemiyorlar. Ancak havuz yaptırmak biraz mühendislik gerektirir. Göz kararı ile havuz yaptırmak başınıza sonradan iş açabilir. Şimdi bu konuda sizleri biraz bilgilendirelim.

Havuzlar mimari açıdan çok basit yapılardır. Sonuçta içi su ile doldurulacak geniş bir hacim gereklidir. Ancak özellikle yüzme bilmeyen küçükler için sığ çocuk havuzu bölümü yaptırmak çok faydalı olacaktır. Bununla birlikte bu seçeneği daha çok sitelere ait ortak havuzlarda görmekteyiz.

Yaptıracağınız havuzun boyutları tamamen bahçenizin büyüklüğü ve havuz için ayırdığınız bütçe ile sınırlanır. Büyük bir bahçeniz olsa bile, havuz büyüdükçe maliyeti de artacaktır. Ayrıca havuzu doldurmak için ihtiyaç duyacağınız su miktarında da bir artış olacaktır.

Havuzu işletmek de maliyetlidir ve bu maliyet havuz büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Havuz büyüdükçe ihtiyaç duyulan su miktarı yükselir, daha yüksek debili havuz pompaları gerekir, ayrıca havuz suyunda mikroorganizma üremesini engelleyici kimyasallara ( klor, ozon gibi ) duyulan ihtiyaç artar. Tüm bunlar dikkatle gözden geçirilmelidir.

Havuz için doğru pompa seçmek çok çok önemlidir. Piyasada pek çok pompa çeşidi mevcut. Burada bilmeniz gereken en önemli husus, pompanın debisidir. Ayrıca çok yer kaplamayan bir pompa gereklidir. Monoblok havuz pompaları ideal bir seçimdir. Tahrik motoru ve mili ile pompanın aynı gövdede olduğu bu pompalar oldukça küçüktürler. Havuz pompalarında su çok hızlı akmayacağından ve çok yüksek derinlikler söz konusu olmadığından, pahalı pompalara gerek yoktur. Ancak yine de korozyona dirençli ve yeterli debiyi verebilen kapasiteye sahip bir pompa tercih ettiğinizden emin olmalısınız.

Bahçe havuzlarında dikkat edilmesi gereken bir önemli husus da, havuz kenarlarında kullanılan seramik, granit vb. zemin döşeme ürünleridir. Bu tür ürünlerin bazıları, özellikle de ıslanınca aşırı kayganlaşabilmektedir. Havuzunuzun çevresinde bu tür kaygan ürünler kullanırsanız, hele de bu zeminler ıslanınca kayganlaşacağı için düşüp ciddi şekilde yaralanmanız olasıdır. Bu nedenle havuz kenarlarında ıslanınca kayganlaşmayan ürünler kullanmaya özen gösteriniz.

Havuzlar çeşitli çekillerde olabilmektedir. Dikdörtgen ya da eğik hatlara sahip bir havuz yaptırabilirsiniz. Burada yine bahçenizin boyutları, niteliği ve sizin istekleriniz ön plana çıkıyor. Teknik olarak önemli olan havuzun hacmidir. Şekli biraz dekoratif nitelik taşır. Bu nedenle şekil konusunda tamamen özgürsünüz.